Print Friendly, PDF & Email

Oleh: Wan Ji bin Wan Hussin

Muqaddimah

14 Februari adalah Hari Kekasih. Dalam sebutan Arab, disebut “’Aid al-Hub” yang diterjemah sebagai Hari Raya Kekasih. Memandangkan sebutannya adalah “’Aid” atau Hari Raya, di situ bermula berlaku pertikaian dalam kalangan ilmuwan Islam terhadap hukum sambutan hari tersebut.

Di Malaysia, sejak tahun 2005 – Majlis Fatwa Kebangsaaan memfatwakannya sebagai haram ((http://jakimsabah.islam.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=67:kenapa-sambutan-valentine-s-day-dilarang&catid=32&Itemid=180&lang=ms)) . Tidak ketinggalan beberapa jabatan mufti di peringkat negeri – antaranya Jabatan Mufti Kerajaan Pahang yang pernah bersidang pada 2012 yang lalu dan memutuskan bahawa sambutan tersebut sebagai haram ((http://mufti.pahang.gov.my/index.php/perkhidmatan/bahagian-fatwa/keputusan-fatwa/22-keputusan-fatwa-2012/75-hukum-menyambut-hari-kekasih)) . Turut mengatakan haram itu termasuk Mufti Wilayah yang kenyataan beliau pernah diterbitkan dalam Malaysiakini pada tahun 2017 ((https://www.malaysiakini.com/news/372421)), malah penjelasan panjang lebar diterbitkan dalam laman web mereka pada tahun yang sama ((http://www.muftiwp.gov.my/ms/artikel/bayan-linnas/1032-bayan-linnas-siri-ke-84-ke-mana-arah-tuju-hari-kekasih)) .

Dari kalangan parti politik pula, baru-baru ini Dewan Ulama PAS Sabah mengeluarkan satu kenyataan – atas alasan ia mempunyai unsur Kristian dan ada percampuran dengan maksiat, mereka meminta agar muslim di Malaysia tidak terlibat dengan sambutan Hari Kekasih ((https://www.malaysiakini.com/news/463679)) .

Islam dan Cinta

Cinta adalah anugerah Allah. Ia sesuatu yang bersifat fitrah – wujud dalam jiwa manusia, malah binatang. Al-Quran dan Hadis kerap sangat mengungkapkan persoalan cinta, misalnya al-Quran menyatakan bahawa memberi komitmen kepada Nabi adalah lambang kecintaan kepada Allah.

Firman Allah: “Katakanlah: “Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah “mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu.” Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” ((Surah ali-Imran 3 : 31))

قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ

Begitu juga dengan Hadis   – daripada Anas bin Malik bahawa Rasulullah saw pernah bersabda: “Tidak beriman seseorang kamu, hingga dia sayangi aku lebih dari bapanya, anaknya dan seluruh manusia.” ((Al-Bukhari, hadis no : 15))

لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ، حَتَّى أَكُونَ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِنْ وَالِدِهِ وَوَلَدِهِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ

Cinta dan kasih sayang yang ditekankan dalam Islam tidak berlegar antara hubungan sesama manusia sahaja, malah antara manusia dan binatang juga. Dengan sebab itu, diceritakan dalam Hadis bahawa terdapat seorang perempuan pelacur pada zaman Bani Israel terdahulu telah memberikan kasih sayangnya kepada seekor anjing kehausan dengan diberikan air minuman – tindakannya itu menyebabkan dosanya diampun oleh Allah swt. ((Al-Bukhari, hadis no : 3467))

بَيْنَمَا كَلْبٌ يُطِيفُ بِرَكِيَّةٍ، كَادَ يَقْتُلُهُ العَطَشُ، إِذْ رَأَتْهُ بَغِيٌّ مِنْ بَغَايَا بَنِي إِسْرَائِيلَ، فَنَزَعَتْ مُوقَهَا فَسَقَتْهُ فَغُفِرَ لَهَا بِهِ

Dari ini, amat jelas bahawa konsep sayang yang merupakan sesuatu yang fitrah bagi manusia diperakui oleh Islam. Namun begitu, apabila melibatkan isu sambutan Hari Kekasih, terdapat beberapa perdebatan dalam kalangan ilmuwan-ilmuwan Islam.

Hari Kekasih

Secara dasarnya, tidak terdapat satu ayat dari teks wahyu – al-Quran atau Hadis- yang menyatakan keizinan atau larangan terhadap sambutan perayaan Hari Kekasih ini. Dengan demikian, ia terikat kepada penafsiran (baca: ijtihad) dari kalangan ilmuwan muslim. Dengan sebab itu, berlaku perbezaan pandangan dalam kalangan ulama Islam berkenaan sambutan ini.

Majoriti ilmuwan Islam menyatakan bahawa sambutan Hari Kekasih ini sebagai haram. Mereka meminta agar muslim seluruh dunia tidak terlibat dengan sambutan hari kekasih ini. Mereka menganggap, muslim yang meraikannya sebagai berdosa dan mendapat balasan buruk pada akhirat kelak.

Ulama-ulama dari Saudi antara terkehadapan dalam membincangkan isu sambutan hari kekasih ini. Antara yang pernah mengeluarkan fatwa haram itu seperti Syaikh Muhammad Saleh al-Munajjad, Ibn Usaimin, Ibn Jabirin dan ramai lagi.

Antara hujah mereka untuk menyatakan haram itu adalah seperti berikut:

Hujah 1: Perayaan mesti ada nas

Mereka berpendapat perayaan yang wujud dalam Islam semestinya termaktub dalam nas. Pendapat ini berasaskan kepada beberapa dalil – antaranya Hadis saheh, daripada Aisyah bahawa Nabi saw berkata kepada bapanya, Abu Bakar: “Sesungguhnyah bagi setiap kaum itu ada perayaan mereka tersendiri. Ini (Hari Raya Aidil Fitri) adalah perayaan kita.” ((Al-Bukhari, hadis no : 952))

إِنَّ لِكُلِّ قَوْمٍ عِيدًا وَهَذَا عِيدُنَا

Dengan Hadis ini, mereka menafsirkan bahawa apabila Nabi saw menyatakan setiap kaum memiliki perayaan tersendiri, makanya Islam juga punyai perayaan tersendiri. Yang pasti, perayaan yang ada dalam Islam sudah pasti termaktub dalam teks wahyu – al-Quran dan Hadis- sedangkan perayaan Hari Kekasih tidak wujud sama sekali dalam teks wahyu. Dengan itu, ia tidak dibenarkan.

Mereka menambah, yang dimaksudkan dengan perayaan yang dibenarkan perlu termaktub dalam teks wahyu – Hari Raya Aidil Fitri, Aidil Adha dan setiap hari Jumaat.

Berkenaan Aidil Fitri dan Aidil Adha, mereka merujuk kepada Hadis: daripada Anas bin Malik bahawa Nabi saw sampai di Madinah, Nabi dapati sebilangan rakyat Madinah sedang bermain dan bergembira. Nabi bertanya berkenaan apa mereka bergembira. Mereka menjawab, mereka bergembira kerana menyambut sejenis perayaan yang mereka amalkan sejak zaman sebelum Islam lagi. Mendengar itu, Nabi saw berkata: “Sesungguhnya Allah telah menggantikan dua hari raya yang kamu sambut ini dengan dua hari raya lain yang lebih baik,  Aidil al-Adha dan Aidil Fitri.” ((ٍٍSunan Abi Daud, hadis no : 1134))

إِنَّ اللَّهَ قَدْ أَبْدَلَكُمْ بِهِمَا خَيْرًا مِنْهُمَا: يَوْمَ الْأَضْحَى، وَيَوْمَ الْفِطْرِ

Berkenaan hari Jumaat sebagai hari raya bagi muslim pula, merujuk kepada satu Hadis: daripada Abu Hurairah bahawa Nabi saw berkata: “Allah jadikan untuk kita satu hari raya (dalam seminggu). Hari ini (Jumaat) untuk kita (hari raya), dan esoknya (Sabtu) untuk Yahudi, dan lusanya (Ahad) untuk Nasrani.” ((Musnad Ahmad, hadis no : 7402))

فَجَعَلَهُ اللهُ لَنَا عِيدًا، فَالْيَوْمَ لَنَا، وَغَدًا لِلْيَهُودِ، وَبَعْدَ غَدٍ لِلنَّصَارَى

Dengan dua Hadis ini, mereka berpendapat bahawa perayaan yang ada dalam Islam hanya tiga ini sahaja. Selain dari tiga ini, maka ia bukan perayaan dalam Islam, dan perlu ditolak.

Jawab

Terdapat beberapa ulasan bagi menjawab hujah ini:

Pertama, Islam menekankan prinsip bahawa sesuatu yang diambil kira itu bukan pada nama dan jenama, tetapi pada kandungannya. Maka dengan sebab itu, air arak yang memabukkan berada dalam botol yang tercatat “air zam-zam”, air itu tetap dikira sebagai arak – justeru ia dihalang dari diminum.

Lantaran daripada itu, Dr.Isom Talimah berhujah bahawa sambutan Hari Kekasih, ia bukan perayaan. Menurut ulama al-Azhar itu lagi, anggapan bahawa ia sebagai perayaan, kerana dilihat pada sebutan Arab – “Ai’d al-Hub” (Terjemahan: Hari Raya Kekasih). Justeru itu, menyatakan bahawa sambutan Hari Kekasih sebagai haram dengan anggapan sebagai perayaan adalah tidak tepat sama sekali. ((https://www.youtube.com/watch?v=OTryPAhO20A))

Kedua, seorang ulama al-Azhar lain, Syaikh Dr.Ahmad Manduh menjelaskan, walaupun Hadis menyatakan bahawa Islam menawarkan dua perayaan- Aidil Fitri dan Aidil Adha – ia tidak bermakna sambutan perayaan selain dua ini dilarang dalam agama Islam. Apatah lagi, perayaan tersebut tiada kaitan dengan keagamaan, tetapi sekadar sambutan yang diterima secara kebudayaan masyarakat sahaja. ((https://www.youtube.com/watch?v=pUFIQGW4YbI))

Ketiga, apabila didapati Hari Kekasih bukan perayaan keagamaan, tetapi sekadar amalan yang diterima awam sahaja, sudah pasti tidak dapat dianggap sebagai haram. Jika dianggap haram juga, menandakan terdapat beberapa perayaan yang lain pula dikatakan haram, seperti sambutan Maulid Nabi, sambutan Tahun Baru, sambutan Kemerdekaan dan sebagainya.

Hujah 2: Ia Bersumberkan Ajaran Kristian

Antara hujah yang digunakan untuk mengharamkan sambutan Hari Kekasih adalah dakwaan bahawa asal-usul sambutan ini dari ajaran Kristian. Dikatakan juga bahawa kalimah Valentine’s dikatakan berasal dari St.Valentino yang merupakan seorang paderi paling berpengaruh di zaman pemerintahan Ratu Isabella di Sepanyol, malah antara orang terpenting dalam menghancurkan tamadun Islam di Sepanyol. Dikatakan juga bahawa Ratu Isabella menetapkan 14 Februari sebagai hari mengingati kemenangan Kristian terhadap Islam.

Dalam Hadis pula, terdapat Hadis yang melarang dari Tasyabbuh (Bahasa Melayu: menyerupai) dengan kaum lain: Hadis daripada Ibn Umar bahawa Rasulullah saw berkata: “Barangsiapa menyerupai sesuatu kaum, maka dia dari kalangan kaum itu.” ((Abu Daud, hadis no : 4031))

مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ

Dengan demikian, menyambut Hari Kekasih adalah gambaran menyerupai ajaran agama selain Islam. Justeru, ia diharamkan.

Jawab

Hujah ini dijawab dengan beberapa perkara berikut:

Pertama, Hadis yang dinukilkan ini tidak disepakati dalam kalangan ilmuwan status kesahihannya. Terdapat dua perawi yang tidak disepakati ulama Hadis tentang status mereka ((Al-Hafiz Ibn Hajar menyatakan bahawa Abu Munib al-Jurashi adalah majhul, sedangkan Abd al-Rahman bin Sabit pula ulama berbeza pendapat dalam menentukan status siqahnya. (al-‘Asqalani, jld 6, hlmn 98, Fath al-Bari Syarh Sahih al-Bukhari)), iaitu Abu Munib al-Jurashi ((Dalam nukilan Ibn Taimiyyah, Al-‘Ijli kata bahawa al-Jurashi adalah siqah, dan Imam Ahmad berhujah dengan hadis riwayat beliau. (Ibn Taimiyyah, Iqtida’ al-Sirat al-Mustaqim li Mukhalafah Ashab al-Jahim, jld 1, hlmn 270) Al-Sakhawi kata, Abu Munib al-Jurashi sebagai doif (al-Sakhawi, Syams al-Din Abu al-Khair Muhammad bin Abd al-Rahman bin Muhammad al-Sakhawi (902 H), al-Maqasid al-Hasanah fi Bayan Kasir Min al-Ahadis al-Musytahirah ‘Ala al-Alsinah, hlmn 639)) dan Abd al-Rahman bin Sabit bin al-Sauban ((Berkenaan Ibn Sauban, Ibn Ma’in kata, tidak ada apa-apa. Duhaim kata, dia siqah. Abu Hatim kata, dia lurus dengan hadis. (Taqi al-Din Abu al-Abbas Ahmad bin Abd al-Halim bin Abd al-Salam bin Abd Allah bin Abu al-Qasim bin Muhammad bin Taimiyyah al-Harrani al-Hanbali al-Dimasyqi (728 H), Iqtida’ al-Sirat al-Mustaqim li Mukhalafah Ashab al-Jahim, jld 1, hlmn 269, Dar ‘Alim al-Kutub, Beirut, Lubnan. Tarikh : 1999 – 1419) Al-Zaila’i pula menyatakan bahawa Ibn Sauban adalah doif (al-Zaila’i, Nashb al-Rayah Li Ahadis al-Hidayah Ma’a Hasyiatihi Bughyah al-Ulma’i Fi Takhrij al-Zaila’i, jld 4, hlmn 347)), yang masing-masing ada ulama mengatakan mereka sebagai saheh, dan ada pula mengatakan bahawa mereka adalah doif. Dengan ini, ia tidak kuat untuk dijadikan sandaran hujah.

Kedua, dakwaan bahawa sambutan Hari Kekasih ini bermuarakan ajaran Kristian atau kaitan dengan seorang paderi St. Valentino adalah dakwaan yang tidak pernah mempunyai bukti yang kukuh. Ia sekadar cereka yang terkenal dalam banyak tulisan, tetapi tidak mempunyai asas sama sekali.

Justeru itu, menggunakan dakwaan ini untuk mengharamkan Hari Kekasih adalah tidak tepat.

Hujah 3: Ia boleh membawa kepada zina

Hari kekasih ini bersifat mewujudkan perasaan cinta dan sayang antara pasangan kekasih – sama ada dalam lingkungan perkahwinan, mahupun di luar perkahwinan. Memandangkan ia boleh berlaku di luar lingkungan perkahwinan, ia boleh membawa kepada hubungan terlarang, seperti penzinaan. Maka dengan sebab itu, ia dilarang.

Jawab

Bagi menjawab hujah ini, jawapannya seperti berikut:

Percintaan sesama manusia tidak dihalang, hatta antara orang yang belum ada ikatan perkahwinan. Keizinan bercinta sesama manusia itu diasaskan kepada beberapa dalil – antaranya melihat kepada umum Hadis bahawa Nabi saw menggalakkan manusia berkasih sayang sesama manusia tanpa dibataskan dalam lingkungan perkahwinan sahaja.

Anas bin Malik menyatakan bahawa Nabi saw menjelaskan berkenaan kemanisan iman -antaranya adalah muslim itu menyayangi seseorang yang dia tidak sayang kecuali kerana Allah. ((Al-Bukhari, hadis no : 16))

وَأَنْ يُحِبَّ المَرْءَ لاَ يُحِبُّهُ إِلَّا لِلَّهِ

Demikian juga, Islam membenarkan amalan pertunangan, walhal ketika pertunangan belum berlaku lagi ikatan perkahwinan. Juga dalam Hadis ada mengisahkan percintaan sesama lelaki, walhal secara Islam tidak ada konsep perkahwinan sesama jantina.

Dikisahkan bahawa seorang sahabat Nabi bernama Muaz bin Jabal bercerita bahawa suatu hari Nabi saw memegang tangannya, lalu berkata: “Sesungguhnya aku cinta padamu, Wahai Muaz”. Lalu aku (Muaz) berkata: “Aku juga cinta kepadamu, Wahai Rasulullah.” ((Sunan al-Nasaie, Hadis no : 1303))

عَنْ مُعَاذِ بْنِ جَبَلٍ قَالَ: أَخَذَ بِيَدِي رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، فَقَالَ: «إِنِّي لَأُحِبُّكَ يَا مُعَاذُ» ، فَقُلْتُ: وَأَنَا أُحِبُّكَ يَا رَسُولَ اللَّهِ

Dari hujah-hujah ini dalam disimpulkan bahawa:

Pertama, percintaan yang dibenarkan dalam Islam tidak semestinya berlaku dalam lingkungan pernikahan.

Kedua, percintaan tidak semestinya membawa kepada amalan dosa – seperti amalan zina dan liwat.

Dengan ini, dakwaan bahawa haram sambutan Hari Kekasih dengan alasan ia boleh membawa kepada zina (atau : hubungan sejenis) adalah tidak tepat.

Penutup

Dari kupasan ini, dapat disimpulkan seperti berikut:

Pertama, Islam mementingkan konsep hubungan kasih sayang – bukan sekadar kepada manusia, malah terhadap binatang. Ekoran itu, sebarang tindakan yang membawa kepada jalinan kasih sayang amat ditekankan dalam Islam, terutama melibatkan hubungan dalam lingkungan perkahwinan.

Kedua, walaupun Islam menekankan konsep cinta dan sayang, tetapi berlaku perbezaan pendapat dalam kalangan ilmuwan Islam berkenaan sambutan Hari Kekasih – ada yang mengharamkannya dan tidak kurang juga yang membenarkannya. Perbezaan pendapat ini berlaku kerana tidak terdapat satu ayat pun dari teks wahyu – samada al-Quran mahupun Hadis yang menjelaskan perkara ini. Makanya, berlaku penafsiran dalam kalangan ilmuwan Islam dalam mengambil sikap terhadap sambutan Hari Kekasih tersebut.

Ketiga, pendapat yang mengharamkan sambutan Hari Kekasih, didapati tidak mempunyai hujah yang kukuh. Sebaliknya, segala hujahnya wujud kecacatan. Dengan sebab itu, pendapat yang mengatakan haram tersebut hanya bersifat sangkaan dan dugaan sahaja.

Keempat, pun begitu, dalam keadaan ilmuwan Islam yang membenarkan sambutan Hari Kekasih tersebut, mereka tetap berpesan agar sambutan hari tersebut hendaklah dielak dari sebarang unsur yang boleh membawa kepada maksiat seperti zina, serta menjaga batasan Syariah. Perkara ini ditekankan oleh Ketua Majelis Ulama Indonesia, Kiai Ma’ruf Amin dan Dr.Ahmad Mamduh, Pengarah Jabatan kajian Syariah bagi Fakulti Fatwa Kerajaan Mesir.

 

Facebook Comments