Print Friendly, PDF & Email

Baru-baru ini, Malaysiakini melaporkan bahawa empat lelaki yang dikaitkan dengan pengganas ISIS ditahan pada minggu pertama Ramadan. Ia berhubung dengan plot menyerang rumah ibadat bukan Islam dan pusat hiburan sekitar Kuala Lumpur.

Menurut Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador, empat lelaki yang ditahan itu berusia antara 20 hingga 49 tahun, dengan seorang warga Malaysia – dipercayai ketua kumpulan – dan Indonesia, manakala dua lagi dari etnik Rohingya.

Didapati keempat-empat suspek mengaku menganggotai kumpulan “wolf pack” ISIS dan merancang serangan sebagai “membalas dendam” terhadap kematian anggota bomba Mohamad Adib Mohd Kassim pada November lalu.

Terorisme

Agama datang untuk memberikan kehidupan yang baik kepada manusia. Pun begitu, sesuatu yang tidak boleh dinafikan bahawa terdapat juga dalam kalangan penganut agama, akan ada sebilangan kecil yang mengambil pendekatan ganas dan ekstrim. Hal ini berlaku pada semua agama. Bukan sekadar agama Islam, malah berlaku juga dalam agama Hindu, Buddha, Kristian dan sebagainya.

Hakikatnya, agama memberikan kebahagiaan jasmani dan rohani manusia. Dunia menjadi aman, apabila manusia benar-benar menghayati dan mengamalkan agama. Apabila beragama, sudah pasti ada sifat harmoni, saling menghormati, saling memahami. Sifat agama, mendidik jiwa manusia menjadi baik, mengawal emosi agar tidak melampau, menyeru manusia melakukan kebaikan dan hindari dari melakukan kejahatan.

Pun begitu, tidak semua orang beragama itu berjaya menghayati agama dengan sebenar. Apatah lagi, terdapat manipulasi agama yang dilakukan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Dengan itu, golongan yang naif dalam beragama mengikut mereka. Tanpa berfikir, mereka anggap mengikuti amalan terorisme itu sebagai ajaran agama.

Pengganasan dalam sejarah Islam

Islam bukan agama pengganasan, tetapi tidak boleh dinafikan bahawa dalam kalangan muslim, ada sebilangan yang terlibat dengan pengganasan. Hakikatnya, agama Islam, menolak sebarang amalan pengganasan, tetapi tidak sedikit muslim dalam dunia ini mengabaikan konsep keamanan yang dianjurkan oleh Islam.

Dari sudut sejarah, amalan pengganasan dalam Islam dimulai dari satu kelompok yang dikenali sebagai Khawarij. Mereka boleh dikatakan sebagai golongan fundamentalisme – iaitu berhasrat untuk membina sebuah kerajaan yang pada imaginasi mereka sebagai kerajaan yang sempurna. Mereka lahir dari perbalahan politik – tidak bersetuju dengan pemerintahan Saidina Ali (Khalifah Islam yang ke-4).

Ketika Saidina Ali memerintah, mereka menuduh Saidina Ali tidak melaksanakan al-Quran dan al-Hadis dalam pentadbiran kerajaan. Mereka melaungkan slogan kewajipan melaksanakan hukum Allah. Pada tanggapan mereka, selain dari cara dan bentuk yang dikehendaki mereka, semua itu tidak mengikut Islam.

Pada peringkat awal, mereka tidak berpuas hati dengan pentadbiran Saidina Ali. Tetapi, lama-kelamaan, mereka mula memanipulasi penafsiran beberapa ayat al-Quran dan Hadis sehingga menganggap kalangan yang berbeza penafsiran Islam dari mereka sebagai “musuh Islam” dan “anti-Islam”. Dengan tanggapan sebegitu, sedikit demi sedikit membawakan pula kepercayaan kononnya agama ini membenarkan untuk membunuh golongan yang dianggap musuh Islam dan anti-Islam dalam versi mereka.

Hakikat gerakan mereka ini – walaupun wujud selepas kewafatan Nabi, tetapi semasa hayat hidup, Nabi saw pernah berkata berkenaan mereka. Kata Nabi, “Akan berlaku satu kebisingan dalam umat aku bahawa terdapat satu kaum yang mereka membaca al-Quran dengan baik, tetapi semasa mereka membaca al-Quran itu, mereka terkeluar dari agama sepertimana keluar anak panah dari busar panah.” (al-Bukhari, Hadis no:4351)

Pada zaman ini

Pendekatan dan pemikiran seperti khawarij ini tidak terhenti pada zaman lalu, tetapi tetap wujud zaman berzaman. Pada zaman kini, terdapat satu gerakan yang dikenali sebagai ISIS (Islamic State Iraq-Syria). Pada mereka, sebuah negara Islam perlu dibentuk – pada pandangan mereka, membentuk negara Islam itu adalah tuntutan agama.

Walaupun mereka bertapak di beberapa wilayah di Iraq dan Syria, tetapi pergerakan mereka menjangkaui seluruh dunia. Mereka berjaya mempengaruhi sebilangan muslim sehingga tidak sedikit juga yang terpengaruh, malah ada yang melibatkan diri dengan gerakan mereka.

Sebilangan muslim di Malaysia juga tidak ketinggalan terpengaruh. Bahkan, dalam laporan Indonesian and Malaysia Support For Islamic State oleh USAID From The American People bertarikh 6 Januari 2016 menyatakan, dalam sejuta orang muslim di Indonesia, bilangan 1.4 orang terlibat dengan ISIS; dan dalam sejuta orang muslim rakyat Malaysia, 8.5 orang terlibat dengan ISIS .

Punca pemikiran

Dalam membicarakan soal punca, pada penilaian peribadi saya – ia perlu dilihat pada dua sudut. Pertama, orang yang mempunyai pendidikan agama secara formal; Kedua, orang yang naif dalam beragama.

Golongan yang mempunyai pendidikan agama secara formal, boleh dikatakan kelompok yang paling sedikit terlibat dengan terorisme. Yang paling banyak terlibat terdiri dari kalangan kelompok yang kedua – orang yang naif dalam beragama. Berbekalkan kepercayaan, sebarang kenyataan agamawan yang menyeru kepada pengganasan, mereka terus ikut.

Kebiasaannya, kelompok yang pertama ini – mereka terlibat dengan gerakan pengganasan kerana mereka mempunyai sejarah hidup tersendiri, seperti wujud perasaan simpati teramat tinggi terhadap apa yang telah menimpa kepada orang Islam di Palestine dalam pemahaman yang sempit. Pada mereka, permasalahan itu tidak dapat diselesaikan kecuali perlu kepada penubuhan negara Islam.

Bukan sekadar itu, pengaruh pembacaan terhadap konsep bernegara Islam dalam versi tertentu juga memberi kesan besar keterlibatan mereka dengan gerakan pengganasan ini. Contohnya, kepercayaan tidak berbelah bahagi terhadap konsep masyarakat Islam vs masyarakat Jahiliyyah yang banyak dinukilkan dalam karya Syed Qutb — yang mereka membacanya bukan dengan kritis, sebaliknya menganggap kandungannya adalah benar.

Buku-buku ini, bukan sekadar menjadi bacaan mereka, malah diusrahkan – iaitu dijadikan sebagai bahan perkongsian dalam sebarang pertemuan sesama mereka. Kesannya, mereka bukan sekadar terjebak, malah berkempen untuk menarik lagi sebilangan muslim yang lain agar terlibat bersama mereka.

Idea Negara Islam

Ada dakwaan menyatakan bahawa gerakan pengganasan ini bermula dari pemikiran Wahabisme. Dakwaan itu, jika dilihat tanpa kajian terperinci, mungkin sahaja ada yang mempercayainya. Tetapi, realitinya terdapat sebilangan orang yang dari aliran Wahabisme, tetapi amat anti terhadap amalan pengganasan.

Ekoran itu, apabila direnung lebih dalam, didapati asas bagi pemikiran pengganasan ini bermula dari hasrat mahu membina negara Islam. Apabila pemikiran negara Islam itu sudah mencapai tahap yang ekstrim, mereka boleh sahaja terlibat kepada pengganasan, sama ada mereka dari aliran Wahabisme, ataupun tidak.

Dengan pemikiran negara Islam, dari situ melahirkan beberapa pendekatan dalam menjayakannya. Ada yang menggunakan ruangan demokrasi, ada yang menggunakan pendekatan dakwah, dan tidak ketinggalan menggunakan pendekatan jihad – perang.

Kebiasaannya, bagi kelompok yang menggunakan pendekatan demokrasi dan dakwah, ada sebilangan mereka berakhir dengan meninggalkan pemikiran Negara Islam. Pun begitu, terdapat sebilangan kecil dari kalangan mereka yang akan menggunakan pendekatan jihad – perang.

Bagi kelompok yang meninggalkan pemikiran Negara Islam ini, sama ada mereka menjadi muslim liberal, ataupun mereka menjadi muslim demokrat – iaitu mengakui keputusan demokrasi, walaupun ketika itu mereka berada dalam kalangan yang kalah. Mereka menjadi begini, selalunya disebabkan faktor pergaulan mereka yang luas – tidak dibataskan sesama muslim, malah terhadap kalangan masyarakat non-muslim.

Ini berbeza dengan mereka yang cenderung kepada jihad. Selalunya, pergaulan mereka terbatas, mereka agak kurang bergaul dengan masyarakat non-muslim – pergaulan mereka agak sempit, berlegar sesama mereka sahaja. Lebih mudah lagi mereka melibatkan diri, apabila ada golongan yang berkempen dan membuka jalan untuk mereka terlibat dengan gerakan pengganasan seperti ISIS.

Penutup

Masalah besar yang berlaku pada mereka yang terlibat dengan gerakan pengganasan seperti ISIS, apabila cara mereka beragama adalah kepada dua asas:

Pertama, kepercayaan bulat-bulat terhadap sebarang kenyataan orang agama yang mereka suka; Kedua, mereka tidak mempunyai daya kritis dalam menilai sebarang ungkapan dari orang agama.

Dengan sebab itu, sistem pendidikan negara – terutama dalam bidang pendidikan Islam, membentuk pemikiran kritis amat penting dalam usaha untuk membanteras pemikiran pengganasan.

Ini kerana, dengan berfikir secara kritis, seseorang itu beragama bukan lagi secara taqlid buta, tetapi melalui proses berfikir, dan menilai balik terhadap sebarang ungkapan dari agamawan. Apabila mereka boleh menilai, sudah pasti tindakan mereka akan berasaskan kepada kesan baik atau buruk, dengannya dapat mengurangkan keterlibatan mereka dengan pengganasan.

Disiarkan di Oriental Daily (19 May 2019): https://www.orientaldaily.com.my/index.php/news/wenhui/2019/05/19/291075

Facebook Comments