Print Friendly, PDF & Email

Sudah setahun Pakatan Harapan mengambil alih tampuk pemerintahan Malaysia dari tangan Barisan Nasional. Dalam tempoh setahun ini, pelbagai isu dan suasana politik yang berlaku, lebih-lebih lagi yang melibatkan isu Melayu dan Islam.

Melihat kepada keadaan sebelum pilihan raya umum, kempen PH banyak tertumpu kepada isu ekonomi dan penyelewengan dana negara yang melibatkan pemimpin BN. Apa yang yang dibangkitkan PH ternyata benar – apabila sudah ramai pemimpin BN dihadapkan ke mahkamah dalam pendakwaan yang melibatkan dana negara sehingga ratusan juta ringgit.

Di pihak BN pula, dua isu amat kelihatan dijadikan modal politik, iaitu isu kaum dan isu Islam. Kerajaan negeri Pulau Pinang yang ketua menterinya tidak beragama Islam dijadikan sasaran serangan PAS-UMNO. Menurut dakwaan mereka, Islam tergugat dalam kerajaan Pulau Pinang.

Serangan yang berbau fitnah itu, ternyata tidak mengubah kehendak rakyat Pulau Pinang untuk mengekalkan PH sebagai kerajaan memerintah. Rakyat luar dari Pulau Pinang pula amat jelas tidak termakan dengan dakyah PAS-UMNO itu. Makanya mereka tetap memberi undi kepada PH dalam pilihan raya umum lalu sehingga PH berjaya membentuk kerajaan persekutuan.

Selepas PRU14

Apabila PH membentuk kerajaan, isu Islam-Melayu ini dijadikan tema utama oleh PAS-UMNO untuk menyerang PH. Mereka mendakwa, kononnya Islam dan Melayu tergugat dan terancam.

Di pihak UMNO, mereka tidak ada kemampuan bermain dengan isu ekonomi, kerana penyelewengan dana negara seperti 1MDB, penyelewengan terhadap Tabung Haji, FELDA dan sebagainya, semua itu melibatkan mereka dan amat ketara diketahui rakyat.

Di pihak PAS pula, dengan skandal RM90 juta dan dakwaan menerima dana dari UMNO yang pernah dinafikan dahulu, semakin hari semakin terbongkar sehingga mereka terpaksa akui bahawa penafian mereka dahulu adalah pembohongan yang disengajakan. Dengan itu, isu ekonomi yang mereka angkat bersifat tumpul, dan tidak mampu mengugat sokongan rakyat terhadap PH.

Serangan terhadap DAP

Walaupun DAP adalah parti yang bersifat multi-etnik, tetapi wajah DAP sebagai sebuah parti Cina tidak dapat dipisahkan dari minda Melayu di Malaysia. Makanya, beberapa tokoh politik DAP yang kini berada dalam pentadbiran kerajaan dijadikan antara asas serangan PAS-UMNO untuk mengangkat sentimen perkauman.

Dari sudut persepsi pula, amat jelas PAS-UMNO berusaha mencipta gambaran kononnya kerajaan PH didominasi oleh DAP. Lebih dahsyat, persepsi yang direka ini diterima oleh kebanyakan masyarakat Melayu, malah dari kalangan yang pernah memberi sokongan kepada PH.

Dalam keadaan kerajaan PH yang masih bertatih-tatih dalam pentadbiran, kerajaan kelihatan kurang cekap dalam pengurusan isu-isu yang menjadi serangan PAS-UMNO ini, malah kelihatan kurang bijak dalam menjawab serangan dari PAS-UMNO dalam isu perkauman dan agama.

Lebih-lebih lagi, beberapa individu ahli politik PH yang tidak beragama Islam agak kurang cermat sehingga mengeluarkan kenyataan tanpa melihat sentimen yang sedia ada dalam diri masyarakat Melayu – kenyataan yang menyebabkan keyakinan masyarakat Melayu terhadap PH semakin goyang.

Pakatan Harapan

Tidak dinafikan bahawa PH telah melakukan beberapa perubahan dalam institusi Islam dalam kerajaan, seperti mengangkat slogan rahmat sekalian alam, Maqasid Syariah dan Fekah Malaysia, juga membuat beberapa perubahan pada mahkamah syariah, terutamanya dalam hal melibatkan nikah-cerai, kebajikan terhadap isteri yang dicerai, malah membuat beberapa perubahan dalam JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) dan sebagainya.

Walaupun berhadapan dengan kekangan kewangan ekoran penyelewengan kerajaan BN dahulu, bantuan kewangan kepada institusi pendidikan Islam di Malaysia tetap diberikan oleh Kerajaan PH.

Bukan sekadar itu, malah pihak kerajaan juga kelihatan serius dalam melakukan siasatan terhadap skandal kewangan yang melibatkan institusi Islam seperti Tabung Haji dan IKSIM (Institute Kajian Strategi Islam Malaysia).

Pun begitu, kurang cekap dalam mengurus media menjadikan sebarang perubahan yang telah dilakukan oleh PH itu tidak dapat menandingi mesej ketakutan yang dibina oleh PAS-UMNO.

Lebih parah lagi, apabila kerajaan PH berusaha membenteras penyelewengan kewangan yang melibatkan institusi Islam seperti Tabung Haji, diputar oleh pihak PAS-UMNO, kononnya kerajaan PH mahu memusnahkan institusi Islam di Malaysia. Persepsi yang dibina ini, kelihatan kerajaan PH gagal untuk mengatasinya.

Kesimpulan

Sebenarnya, kerajaan PH sudah melakukan banyak perkara yang melibatkan kemajuan Islam dan muslim di Malaysia. Tetapi, kelemahan media di pihak kerajaan, semua usaha ini diputar belit oleh parti pembangkang, sehingga kelihatan negatif pula di mata masyarakat Melayu.

Kenyataan media tanpa mengambil kira sentimen Melayu oleh sebilangan pemimpin non-muslim PH, sedikit sebanyak memberi kesan buruk pada keyakinan masyarakat Melayu terhadap kerajaan PH.

Dengan itu, pemimpin PH perlu lebih cermat dalam membuat kenyataan media, terutama dari pemimpin yang tidak beragama Islam. Dalam pada itu, kerajaan PH perlu mempunyai idea yang progresif dan kebijaksanaan media dalam menghadapi serangan PAS-UMNO.

Disiarkan di Oriental Daily (11 Mei 2019): https://www.orientaldaily.com.my/index.php/news/mingjia/2019/05/11/290134

Facebook Comments