Print Friendly, PDF & Email

Untuk kira-kira 10 hari, Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur telah diadakan di bangunan Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), dari 29 Mac sehingga 7 April 2019. Aktiviti tahunan ini menjadi tumpuan rakyat Malaysia, khususnya pembaca bahasa Melayu— berpusu-pusu ke PWTC untuk mendapatkan bahan bacaan yang diminati.

Setiap tahun, hampir tidak pernah saya ponteng untuk hadir ke pesta buku. Saban tahun, saya akan berbelanja untuk mendapatkan bahan bacaan yang saya minat – sama ada bacaan peribadi, mahupun bacaan keluarga.

Bukan sekadar di Malaysia, saya pernah berkunjung ke pesta buku di Indonesia (tahun 2014), dan di Mesir (semasa menuntut di sana tahun 2003). Pada pengamatan saya, pendedahan bahan bacaan di pesta buku di Malaysia amat berbeza dengan dua negara yang saya pernah kunjungi ini.

Mesir dan Indonesia

Walaupun Universiti al-Azhar adalah tumpuan pengajian Islam dunia – malah, jutaan ulama di dunia tidak boleh terlepas dari pengaruh dari Universiti al-Azhar. Mesir yang merupakan tapak Universiti Islam tertua dunia itu, pendedahan bacaan di pesta buku di sana tidak pula terlalu “keislaman” berbanding di Malaysia.

“Keislaman” yang saya maksudkan, buku-buku yang dipamerkan tidak terlalu berkonsepkan dakwah dan terlalu pengajian Islam, malah terdapat banyak bahan bacaan yang luar dari kerangka pengajian Islam, seperti ilmu perubatan (kuno dan moden), jurutera, estetika, falsafah Barat dan banyak lagi. Malah, terdapat banyak bahan bacaan tulisan non-muslim berkenaan agama mereka, seperti agama Hindu, Buddha, dan amat banyak didapati berkenaan agama Kristian dan Yahudi.

Sesuatu yang diakui bahawa bahan bacaan Islam di sana jauh lebih berilmu. Tetapi, dalam keadaan begitu pun, di pesta buku mereka tidak terlalu keislaman atau terlalu dakwah berbanding Malaysia.

Keadaan ini tidak jauh beza dengan pesta buku di Indonesia. Semasa saya berkunjung di sana, saya mahu mencari bahan bacaan dalam bahasa Melayu berkenaan seni perang Sun Tzu, sejarah perang Hitler dan berkenaan agama Hindu. Bahan bacaan ini amat sukar didapati di Malaysia, tetapi amat mudah didapati, malah terdapat dalam banyak versi di Indonesia.

Lebih mengkagumkan, apabila didapati ada satu sudut di pesta buku di sana yang menghimpunkan toko-toko buku berkenaan agama Kristian – bukan sekadar bible dalam bahasa Melayu, malahan terdapat buku-buku yang mensyarahkan berkenaan bible dalam puluhan jilid dan beberapa versi.

Itu tidak masuk lagi dalam pelbagai tradisi ilmu yang lain seperti ilmu sosiologi, ilmu psikologi, ilmu matematik, ilmu estetika, ilmu perubatan dan banyak lagi.

Terlalu Dakwah

Tanpa dinafikan, memang terdapat juga bahan bacaan dalam pelbagai tradisi ilmu dalam pesta buku di Malaysia. Tetapi buku yang terlalu bersifat dakwah amat mendominasi berbanding bahan bacaan dalam tradisi ilmu yang lain.

Ekoran itu, semasa saya hadir mendengar sesi bedah buku oleh Ustaz Nik Omar bin Nik Abdul Aziz, saya terserempak dengan teman saya – saudara Lim Hong Siang bersama isterinya, yang turut hadir di situ. Kemudiannya, kelihatan beliau sedang memerhatikan buku-buku yang tersusun di rak. Saya bergurau dengan beliau dengan menyatakan bahawa buku-buku yang ada dalam pesta buku ini untuk mendakwah beliau kepada Islam, bukan untuk mengkayakan tradisi ilmu dia sebagai warga non-muslim.

Keboleh-pasaran

Perkara yang kita tidak boleh nafikan, bahan bacaan yang dijual mempunyai kaitan dengan apa yang saya istilahkan sebagai keboleh-pasaran. Maksud saya, pihak penerbit tidak akan menerbitkan sesuatu buku kecuali mereka sudah meneliti, apakah bahan bacaan yang dijual itu boleh menghasilkan keuntungan atau tidak. Jika tidak mendatangkan keuntungan, buku yang mempunyai nilai ilmu yang baik tidak akan diterbitkan.

Atas sebab itu, kewujudan buku-buku yang bersifat dakwah dan berbentuk pengajian Islam yang kelihatan terlalu banyak, ia memberikan isyarat bahawa rakyat Malaysia – khususnya muslim – semakin mendekati kepada Islam, tetapi mereka mendekati Islam bukan melalui pengkayaan ilmu, tetapi dari sudut dakwah dan kepercayaan sahaja. Jika ada yang mendekati Islam secara pengkayaan ilmu pun, ia tidak ramai.

Dari satu sudut, ia sesuatu yang baik. Tetapi, dari sudut yang lain, ia memberi kesan yang tidak baik. Ini kerana, beragama secara kepercayaan tanpa memperkayakan ilmu, akan melahirkan manusia yang beragama secara ikut-ikutan, bukan secara intelektual dan tidak secara berfikir. Kesannya, sebarang elemen kepercayaan yang disulami sebarang teks wahyu, mereka akan ikut sahaja, walaupun kadangkala sulaman teks wahyu itu tidak menjuruskan kepada pemaknaan yang sebenar, seperti boleh sahaja menjurus kepada kekacauan kepada masyarakat.

Apabila keadaan ini berlaku, agama Islam yang melawan perkauman tidak dapat dilaksanakan, agama Islam yang melawan pengganasan tidak berjaya disampaikan, agama Islam yang mengangkat kemanusiaan tidak berjaya diangkat—semua ini disebabkan beragama secara intelektual dan berfikir tidak dinobatkan.

Penutup

Dalam menyelesaikan banyak perkara di Malaysia, tidak semestinya ia difokuskan dari sudut penafsiran dari ilmuwan Islam. Dengan sebab itu, pembacaan rakyat awam tidak boleh tertumpu pada buku agama sahaja, tetapi perlu juga pada pembacaan yang lain, seperti dalam bidang sosiologi, psikologi, perubatan dan banyak lagi.

Apatah lagi, dalam sejarah dunia pun, ilmu-ilmu Islam tidak dapat dikembangkan kecuali setelah wujud integrasi ilmu, sepertimana yang dilakukan oleh Ibn Sina dari Iran yang mengintegrasikan ilmu Islam dengan ilmu perubatan; al-Biruni dari India yang mengintegrasikan ilmu Islam dengan ilmu astronomi dan psikologi; al-Khawarizmi dari Uzbekistan yang mengintegrasikan ilmu Islam dengan ilmu matematik; Ibn Rushd dari Sepanyol yang mengintegrasikan ilmu Islam dengan ilmu logik dan politik dan begitulah seterusnya.

*Disiarkan di Oriental Daily (27 April 2019): https://www.orientaldaily.com.my/news/mingjia/2019/04/27/288491

Facebook Comments