Print Friendly, PDF & Email

Baru-baru ini, berita melaporkan hasrat kerajaan untuk merangka undang-undang isytihar harta – mewajibkan semua ahli parlimen, sama ada dari pihak kerajaan, mahupun dari pihak pembangkang.

Turut dilaporkan bahawa di samping ahli parlimen dari UMNO, bantahan juga dikemukakan ahli parlimen PAS melalui perbahasan wakil mereka, iaitu YB Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Lebih mengejutkan, dalam ucapan terbabit, beliau yang juga Timbalan Presiden PAS dengan tanpa rasa bersalah menyatakan bahawa Islam melarang mengisytiharkan harta dengan menjelaskan bahawa ia pernah dinyatakan Nabi Muhammad saw.

Ucapan tersebut mengundang reaksi yang pelbagai, terutama daripada mereka yang mempunyai pendidikan Islam – takhassus dalam bidang Hadis. Tidak ketinggalan juga, kenyataan daripada tiga orang mufti di Malaysia, Mufti Kelantan, Mufti Perlis dan Mufti Pulau Pinang. Ketiga-tiga mereka menjelaskan bahawa Islam amat cenderung terhadap amalan isytihar harta. Tidak lama kemudian, Timbalan Presiden PAS itu melakukan “U turn” – menyatakan bahawa PAS bersetuju dengan amalan isytihar harta.

Sejauh mana benarnya?

Al-Quran menerusi Surah al-Qasas, menjelaskan bahawa anak Nabi Shuaib mencadangkan agar Nabi Musa diambil sebagai orang yang bekerja dengan keluarga mereka, kerana pada diri Nabi Musa terdapat dua sifat utama, iaitu berkemampuan dan cukup beramanah. (Surah al-Qasas 28:26)

Demikian juga, disandarkan kepada kisah dalam surah Yusuf – baginda meminta jawatan daripada raja Mesir (Firaun) ketika itu dengan menyatakan kelayakannya kerana beliau mempunyai dua syarat terbabit. Kata beliau, “Lantiklah aku sebagai penjaga perbendaharaan negara, kerana aku amat menjaga (amanah), dan aku mengetahui (berkelayakan dalam urusan selok belok kewangan negara.) (Surah Yusuf 12:55)

Dari kedua-dua ayat ini, para ulama Islam menyimpulkan bahawa bagi seseorang yang dilantik sebagai pemimpin, ia perlu kepada dua syarat utama: (1) berkelayakan, dan (2) ada sifat amanah.

Apabila disebut sifat amanah, antara ciri-cirinya adalah integriti, akauntabiliti dan ketelusan. Ia tidak lain daripada memastikan dana awam tidak diselewengkan sesuka hati – segala perbelanjaan yang melibatkan dana awam tidak dibelanjakan pada jalan yang salah.

Dengan itu, tidak hairan wujud badan untuk memastikan sebarang unsur rasuah dapat dielak – diwujudkan satu suruhanjaya yang dikenali sebagai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Ia berfungsi untuk melakukan sebarang siasatan yang melibatkan rasuah, sama ada melibatkan pegawai kerajaan, mahupun ahli politik, pemimpin negara dan sebagainya.

Bagi menjayakan lagi agenda melawan rasuah, tidak cukup sekadar merawat dengan pendekatan siasatan dan undang-undang seperti SPRM, ia juga perlu pendekatan mencegah sejak dari awal. Makanya, amalan isytihar harta adalah salah satu mekanisme yang terbaik.

Dari sudut pandang fiqh Islam pula, ia selaras dengan kaedah yang berbunyi: “Tidak sempurna perkara wajib, kecuali dengan melakukan perkara tersebut. Makanya, melakukan perkara tersebut adalah wajib”. Dalam erti kata lain, tidak sempurna usaha melawan rasuah yang wajib kecuali dengan amalan isytihar harta, maka amalan isytihar harta itu wajib.

Amalan Islam

Nabi saw amat menekankan integriti. Ekoran itu, mana-mana pun pegawai lantikan kerajaan, Nabi saw akan pastikan mereka tidak mendapat sebarang imbuhan selain dari gaji yang telah ditetapkan.

Demikian juga dalam amalan Saidina Umar semasa menjadi khalifah – beliau akan mencatat segala harta pegawai kerajaan yang dilantik. Beliau sendiri akan menyemak kewangan pegawai dari masa ke masa, untuk memastikan pegawai di bawah kelolaan beliau tidak menyalahgunakan kuasa untuk mengaut kekayaan.

Dikisahkan juga, semasa beliau melantik seorang sahabat Nabi yang bernama Abu Hurairah menjadi gabenor di Bahrain, beliau akan memastikan kadar harta yang sedia ada pada Abu Hurairah itu berada dalam pengetahuannya – hartanya dua ekor kuda, seekor jantan dan seekor betina. Beliau telah membuat kiraan dengan kadar harta sedia ada dengan gaji yang bakal Abu Hurairah dapat.

Tiba-tiba, semasa menjadi gabenor, kuda betina itu beranak pinak sehingga menyibukkan Abu Hurairah dari urusan kerajaan. Dengan itu, Abu Hurairah menjual kuda-kuda terbabit.

Apabila beliau menjual semua kuda-kuda itu, ia melahirkan keuntungan yang berlipat ganda. Keuntungan itu menyebabkan Saidina Umar sangsi dengan kekayaan Abu Hurairah sehingga Abu Hurairah dibawa ke pengadilan untuk siasatan awam. Akhirnya didapati Abu Hurairah tidak bersalah.

Kisah ini amat jelas menampilkan betapa Islam mementingkan integriti. Apatah lagi, melibatkan dana awam – melibatkan harta negara. Dengan sebab itu, amat ganjil apabila ada pihak yang mengeluarkan kenyataan seakan-akan menggambarkan Islam seperti tidak cenderung kepada integriti.

Hadis palsu

Timbalan Presiden PAS itu berhujah bahawa dalam Hadis, kononnya Nabi saw melarang harta dari dihebahkan, dengan alasan untuk mengelakkan pendengki.

Perlu diingatkan, dalam sejarah umat Islam, terdapat banyak perkataan tertentu disandarkan kepada Nabi, walhal ia tidak pernah diungkapkan oleh Baginda. Sengaja mereka melakukan sebegitu dengan hasrat untuk memastikan perkataan mereka diterima. Dalam erti kata lain, mereka melakukan pendustaan atas nama Nabi.

Dengan sebab itu, dalam pengajian Islam terdapat kajian dan penelitian untuk memastikan sesuatu perkataan itu adalah fakta yang benar dan bukan pembohongan. Makanya, terkenal dalam pengajian Islam apa yang dinamakan sebagai “Hadis palsu”.

Apa yang pasti, kenyataan Timbalan Presiden PAS yang juga ahli parlimen Kubang Kerian itu, kononnya Nabi saw melarang harta dari dihebahkan – dengan itu dianggap dilarang amalan isytihar harta adalah dakwaan yang tidak mempunyai sumber yang benar – ia adalah Hadis palsu.

Apatah lagi, dakwaan ini sebenarnya bercanggah dengan ayat al-Quran yang menyuruh kita untuk menceritakan kepada orang berkenaan nikmat yang kita dapat. (Surah al-Dhuha 93:11)

Penutup

Seorang ulama tafsir hebat bernama al-Imam al-Maraghi pernah berkata bahawa orang yang kedekut, memang mereka tidak mahu isytihar harta. Adapun orang dermawan, dia akan mengisytiharkan harta dan perbelanjaan untuk memastikan dia benar-benar berbelanja dengan cara yang diredhai Tuhan.

Ekoran itu, amalan isytihar harta adalah amat baik. Namun, apabila wujud penolakan, sudah pasti ia amat meragukan.

*Disiarkan di Oriental Daily (6 Julai 2019): https://www.orientaldaily.com.my/index.php/news/mingjia/2019/07/06/297044

Facebook Comments