Print Friendly, PDF & Email

Baru-baru ini, tersebarnya satu kempen di media sosial – boikot produk non-muslim. Kelihatan beberapa kenyataan yang dikeluarkan oleh sebilangan guru agama dari parti politik dan badan-badan bukan kerajaan tertentu. Tidak lama kemudian, kempen tersebut telah bertukar jenama – dari boikot produk non-muslim kepada mengutamakan produk muslim – yang menurut dakwaan sesetengah pihak, mereka tidak berniat untuk memboikot barangan non-muslim.

Tidak semena-mena pula, tersebar fitnah – kononnya pasaraya Econsave tidak mengambil produk muslim. Lalu, pihak pasaraya membuat laporan polis dan pihak yang memfitnah pula meminta maaf.

Membaca berita ini, apa yang saya terfikir – kempen sebegini datang dari mereka yang tidak berfikir panjang, tanpa melihat kepada implikasi terhadap tindakan sebegitu.

Bertindak tanpa memikirkan implikasi ini, mengingatkan saya kepada satu kempen dalam beberapa tahun lalu, iaitu, kalangan penunggang motosikal membuat kempen sepak “side mirror” kereta yang menggunakan bahu lebuhraya, yang mana ia merupakan laluan motorsikal. Ketika itu, saya diminta pandangan oleh seorang teman. Saya menyatakan bahawa saya tidak bersetuju dengan kempen tersebut. Alasan saya, implikasi terhadap kempen itu, dibimbangi bahaya menimpa pada pihak penunggang motosikal pula. Ini kerana, kita tidak tahu apa sifat dan hati budi pemandu kereta. Memungkinkan sahaja, apabila penunggang motosikal sepak “side mirror”, pemandu kereta jadi marah dan melanggar pula penunggang motosikal.

Demikianlah, apabila saya membaca berita berkenaan boikot produk non-muslim yang kemudian bertukar kepada kempen utamakan produk muslim. Bayangkan, jika hari ini muslim berkempen untuk mengutamakan produk muslim, dan esok pula non-muslim berkempen untuk mengutamakan pekerja non-muslim untuk syarikat mereka. Jika ini berlaku, sudah pasti akan mewujudkan suasana yang tidak sihat untuk masa akan datang.

Ia lebih dirasakan tidak sihat, apabila latar belakang kempen ini bermula dari isu yang melibatkan sentimen perkauman dan agama yang dimainkan oleh kelompok dan parti politik yang kalah dalam pilihan raya umum tahun lalu. Apatah lagi, jika kempen ini tidak ke mana-mana. Tetapi, dalam jangka kempen itu, ditanam doktrin kebencian berasaskan kaum dan perbezaan anutan agama Islam yang sedikit sebanyak meninggalkan kesan tidak baik kepada hubungan kaum dan penganut agama dalam negara.

Kualiti produk

Dalam Hadis, dikisahkan bahawa Nabi diminta oleh sahabat untuk melakukan penetapan harga di pasaran. Ketika itu, Nabi tidak mahu menetapkan harga di pasaran sepertimana yang diminta oleh sahabat, kerana mahu membiarkan perjalanan harga barang berlaku dalam persaingan pasaran secara sihat.

Hadis ini mendapat respon dan komentar dari ramai ilmuwan. Antara komentarnya adalah, apabila wujud persaingan dalam pasaran, sudah pasti setiap peniaga akan berusaha untuk memastikan barangan mereka dibeli. Antara mekanisme yang mereka lakukan adalah, mereka memastikan barangan jualan mereka itu ada kualiti, dan diusahakan mendapat harga yang murah.

Konsep persaingan ini jugalah yang diperkenalkan oleh Nabi ketika baginda saw mula-mula dilantik menjadi ketua kerajaan Madinah. Mewujudkan pasaran untuk muslim agar mereka bersaing secara sihat dengan pasaran yang dikuasai Yahudi – iaitu dengan memberikan tawaran yang berkualiti kepada masyarakat Madinah.

Sebagai pembeli, sesuatu produk yang saya pilih, sudah tentu yang ada kualiti. Ditambah pula dengan harga yang murah.

Apabila seseorang peniaga muslim menjual produk yang tidak ada atau kurang kualiti, ditambah pula dengan harga yang mahal – barangan jualannya tidak menjadi pilihan orang ramai. Apatah lagi, produk yang sama turut dikeluarkan oleh non-muslim – ada dalam pasaran yang sama dengan harga murah, dan dianggap sebagai berkualiti pula. Jika keadaan ini berlaku, sudah pasti pembeli lebih tertumpu kepada produk non-muslim berbanding produk muslim.

Dengan sebab itu, saya berpendapat – kempen yang sewajarnya dilakukan oleh muslim adalah mewujudkan produk yang berkualiti, bukan memilih produk muslim. Ini kerana, boleh berlaku sahaja muslim mengemukakan produk yang tidak ada kualiti, dan non-muslim mengeluarkan produk yang berkualiti. Dengan sebab itu, andai produk yang dikeluarkan oleh muslim itu berkualiti, tanpa kempen pun, produk muslim pasti akan mendapat permintaan dari pembeli.

Penutup

Seseorang penjual nasi lemak yang produknya tidak dibeli, perkara utama yang perlu dilakukannya adalah muhasabah dan mencari punca produknya tidak dibeli. Bagi memastikan nasi lemaknya dibeli, dia perlu berusaha memastikan nasi lemaknya lebih sedap dari nasi lemak di kedai lain. Ditambah pula, dengan menawarkan harga nasi lemak yang murah.

Demikian juga dalam persaingan ekonomi. Pada saat kita gagal dalam persaingan, bagi atasi perkara itu, bukan dengan menunggang nama agama, seperti jenamakan produk sebagai “makanan sunnah”, “produk Islamik” atau sebagainya. Tindakan yang perlu adalah bukan menyalahkan produk orang lain, tetapi mengambil sikap produktiviti – mengemukakan produk yang lebih berkualiti berbanding orang lain. Sekadar kempen utamakan produk muslim tanpa ditekankan kualiti, ia tidak akan ke mana-mana pun.

*Disiarkan di Oriental Daily (8 September 2019): https://www.orientaldaily.com.my/news/wenhui/2019/09/08/305475

Facebook Comments